Etiketter

, , , ,

green-zone

Green Zone, en konspiration, en mörkläggning och en mans sökande efter sanning.

Film med Matt Damon i huvudrollen är baserad på ”Imperial Life in Emerald City” (2006) en faktabok av journalisten Rajiv Chandrasekaran. Boken dokumenterade livet i den gröna zonen i Bagdad under den USAledda invasionen av Irak 2003.

Det är en omskakande film som på ett trovärdigt sätt gestaltar hur angreppet mot Irak är ett brott mot FNs konventioner om staters suveränitet och att detta var ett brott mot folkrätten. Påståenden om att Irak hade förstörelsevapen visade sig fel och jakten på dessa således meningslösa. Filmen visar också att en amerikansk byråkrat, som ligger bakom falska uppgifter om dessa förstörelsevapen, även ligger bakom försöken att ta över den politiska makten i Irak. Detta får förödande konsekvenser för det irakiska folket. ISIS bildande och dess mål med ett sunnitiskt kalifat i Irak har sin upprinnelse ur detta.

Byråkraten som i filmen heter Clark Poundstone, är verklighetens amerikanska diplomat, Lewis Paul Bremer, iscensättare av förutsättningarna för invasionen och sedan ansvarig för att ”bygga upp” Irak efter kriget.

Fram till 2008, under fem år efter invasionen (2003) betraktades all kritik mot USA som näst intill landsförräderi (se min artikel FN maktlös i irakkriget, 2008). Men så började fakta från boken av Chandrasekaran sakta sprida sig och befinnas alltmer trovärdig. Med filmen Green Zone insåg till och med Bush, USAs president vid intåget i Irak, att han medverkat till ett krigsbrott och skulle kunna ställas inför krigstribunalen i Haag.

Min mycket kritiska och av DN refuserade artikel från 2003, De nya axelmakternas angreppskrig mot Irak, har visat sig alltmer korrekt när verkligheten kommit ikapp.

Green Zone blev ingen publiksuccé trots att den är en fantastisk film baserad på sann historia. Naturligtvis kom den att motarbetas med full kraft från särskilt amerikanska intressen. Det är intressant att den ändå har producerats och förverkligats med Matt Damon i huvudrollen. Jag bugar djupt för de som ligger bakom produktionen. Se den! Så förstår du också upphovet till ISIS.

Börje Peratt

IMDb Screenplay av Brian Helgeland.

CNN’s Erin Burnett Confronts Paul Bremer Over His Iraq Failures Huffington Post