Etiketter

, ,

skärmdump expressen webb.

Mattias Norströms installation av den uppochnedvända svenska flaggan på Sergels Torg i Stockholm får mig att tänka på filmen ”The Last Castle” med Robert Redford [Lt. Gen. Eugene Irwin] som på tveksamma grunder fängslats för att ha brutit militär order och James Gandolfini [Colonel Winter] vars fängelsedirektörtitel är Överste, dvs lägre rank än Irwin som är General.

Överste Winter försöker upprätthålla fängelsets orättfärdiga och korrupta system med metoder som General Irwin så småningom beslutar sig för att motarbeta och Irwin får i stort sett alla interner med sig. Konflikten leder i ett sent skede av historien till följande replikskifte:

Irwin: [över telecom radio] Colonel. I’m taking command of your prison.
Winter: Like hell you are!

Twitter Photo/@burnningbridges

I denna kampen får den amerikanska flaggan en central symbolisk roll. Om Irwins män lyckas stjäla den ur Winters kassaskåp så är det ett hårt slag mot säkerheten i fängelset. Än värre är det om Irwin lyckas hissa denna flagga upp och ner på fängelsegårdens flaggstång. Det är en SOS signal som betyder att fartyget går under. I detta fall fängelseinstitutionen.

Under det slutliga upproret mot fängelsedirektören tar de intagna över kontrollen utifrån ”Koden för rättvisa och skälet för att avsätta ledarskapet” som har sju förutsättningar riktade mot ledarskapet:

• Ett. Tjänstefel.
• Två. Brottsliga förbrytelser.
• Tre. Brott mot förfaranderegler.
• Fyra. Falska officiella uttalanden.
• Fem. Opassande beteende
• Sex. Grymhet och misshandel av personer som man är avsedd att skydda
• Sju: Misslyckande som resulterar i förlust av kontroll över anläggningen.

Irwin: – ”Mina vänner, jag föreslår att vi ta kontroll över denna möjlighet.”

Jag kan ju tycka att detta läge gäller mer för Trump och USA än för Sverige men kan också se konstnärens upplevelse av en svensk nation i larmläge.- ”jag vill skapa ett möte för en bättre värld framöver,” säger Mattias Norström.

Jag kan tolka verket som att Sverige är undergivet, vi är inte ens längre en suverän nation utan ett EU protektorat. Sverige lyder under EU-lagar, grundlagsfäst 2010

Börje Peratt