Etiketter

, ,


Sarah Stiefvater har skrivit artikeln 11 Movies That Are Better Than the Books They’re Based On

Publicerat på PureWon Sarah Stiefvater | feb. 21, 2017
Jag kan tycka att Stiefwaters uppfattning är intressant och bifogar en enkel översättning. Här saknas enligt mitt tycke flera andra filmer såsom Flugornas herre. Men som vi vet är det också tycke och smak inblandat. Nedan följer Stiefvaters tycke och smak:

– Filmanpassningar av böcker får ofta ett dåligt anseende. Och ofta är det förtjänat. Vi kan ta ”Den store Gatsby”. (Vi älskar dig fortfarande, Leo.) Eller ”Allt för min syster”? Vi betalade inte bara $ 12 för att se dem helt förstöra slutet. Lyckligtvis spjärnar följande 11 filmer mot trenden och är faktiskt bättre än de böcker som de bygger på.

Gudfadern” (The Godfather)
Missförstå mig inte, Mario Puzos 1969-roman är underbar. Det är bara att Francis Ford Coppolas 1972-filmanpassning är ett jävla mästerverk. (Tyck inte synd om Puzo, han skrev filmmanuset tillsammans med Coppola.)
‘Djävulen bär Prada’(The Devil Wears Prada )
Baserat på Lauren Weisberger 2003 års berättelse om hennes tid då hon jobbade för Vogues Anna Wintour. Denna film från 2006 är ganska nära perfekt (min ödmjuka åsikt). Meryl Streep och Anne Hathaway är ofelbara som Miranda Priestly och Andy Sachs i händerna på en kylig kvinnlig redaktör som sätter sig över denna naiva nya asssistent.No Country for old men (‘Inget land för gamla män’)
Cormac McCarthys 2005-roman var stor men ibland förvirrande (tack vare McCarthys berömda skillnad-averse prosa). Filmen ger en ökad känsla av tydlighet tillsammans med Javier Bardems otroligt skrymmande skildring av Anton Chigurh och vi får en Oscar-vinnande film. Denna anpassning till filmen 2007 tar priset.

‘Den lilla sjöjungfrun’ (The Little Mermaid)
Ursprungligen en 1837-saga av Hans Christian Andersen, historien om Ariel sjöjungfruen är mindre mörk i 1989-filmanpassningen. Och vad skulle vi göra utan sådana nedslag som ”Del av din värld” och ”Under havet”?

”Forrest Gump”
Forrest Gump skriven 1986 av Winston Groom. Romanen nästan oidentifierbar som grund för framgången med filmen 1994. Bortsett från titeln, karaktärens namn, är filmen en helt annan sort, och vi kunde inte vara mer tacksamma. I boken växer Forrest sig frisk och blir en astronaut som är vän med en apa som heter Sue i rymden.

‘Fight Club’
Även Chuck Palahaniuk, som skrev novellen 1996, älskar David Finchers 1999-filmanpassning av denna kultklassiker. Han har prisat Fincher för hans förmåga att effektivisera historien och göra kopplingar som Palahniuk själv aldrig kunde göra. Vi håller med och applåderar alla de frikostiga överkroppsnakna bilderna av Brad Pitt. (Artikelförfattarinnans ord är skjortlösa)

”Princess Bride”
Rob Reins mästerliga regi av denna älskade 1987 komiska klassiker överträffade hårfint William Goldmans 1973-text. Plus, som The Godfather, tjänade Goldman som en manusförfattare på projektet, vilket gjorde att historien inte blev alltför avlägsen från den underbara källtexten.

‘Jurassic park’
Michael Crichtons 1990-bok är ett minnesmärke för vår barndom, men när det kommer till actionscener och att vi får se dinosaurerna komma till liv (ja, typ), så överträffar Steven Spielbergs 1993-film sin litterära föregångare.

Mandomsprovet (”Graduate”)
Charles Webbs 1963-bok är bra, men kan inte jämföras på samma dag med 1967-filmen (om inte annat för [musiktema] bidraget från Simon och Garfunkel).

‘Hajen’ (The Jaws)
Spielbergs känsla går vinnande också den här gången med sin 1975-anpassning av Peter Benchleys 1974-roman. Lägg dit att han tillför en annan avslutning och musiken och vi får har en helt ikonisk film.

The Notebook (2004) ‘Dagboken’
Nicholas Sparks 1996-roman om den tidlösa kärleken mellan Noah och Allie är inte allas kopp te (i grund och botten är det en kärlekshistoria), men av någon anledning fick 2004-filmen till ett resonemang som nådde en mycket bredare publik. Vi är beredda att satsa på att orsaken [till framgången] är den elektriska kemin mellan Ryan Gosling och Rachel McAdams.

ÖVERSATT

Börje Peratt