Etiketter

, , , ,


Dokumentären ”Spion i extremhögern” får säkert fler att tänka på TV-serien The Handmaids Tale (Tjänarinnans berättelse).
De fakta som kommer fram i dokumentären om extremhögern och deras visioner om ett USA som herreland där kvinnor är underdåniga slavar gestaltas på en skräckinjagande sätt i den påhittade historien, ”The Handmaid’s Tale”. I en nära framtid har den konservativa kristna extremhögern tagit över makten över det som brukade vara USA, och bildat den patriarkala militärdiktaturen Gilead där mänskliga rättigheter inte längre gäller, och kvinnors friheter helt raderats. De få av dem som fortfarande är fertila har tvingats in i sexuellt slaveri hos den styrande klassen, för att bära barn åt ”kommendörerna”, Gileads högdjur och deras ofruktsamma fruar. Eller är det männen som är ofruktsamma?

Boken skrevs av Margaret Atwood och kom ut 1985. Dvs långt innan Trump började driva sin kampanj ändå är det många som drar likheter till Trump och hans följare.  Det som nu driver fram i extremhögerns spår är skrämmande. En av Alt rights mer framstående ledarfigurer Colin Robertsson uttalar sig öppet om att kvinnan ska underkastas, man ska samla in namn och mörda dem som man ser ut som fiender.

Donald Trumps bild av kvinnan har han ju tydliggjort vid flertalet tillfällen och han ser henne som ett sexobjekt som han kan begå övergrepp på när helst andan faller på. Trumps kampanjledare och sedermera rådgivare i Vita huset Steve Bannon har efter att ha blivit utkastad hämnats, dels i boken Fire and Fury: Inside the Trump White House, dels i Michael Wolff’s tell-all book. Det talas om att presidentens advokat, Marc Kasowitz, ”tog hand om” 100 -tals kvinnor under presidentvals-kampanjen. Med risken att få ryktet förstört var det därför angeläget att bygga upp en motståndskraftig historia för att rädda presidentkandidaten. Det blev påhittade historier om pedofili och Pizzagate, en fantastisk hoax som folk faktiskt gick på trots att inte det minsta bevis kunnat presenteras. Men om Trump kunde framstå som barnens räddare skulle andra övergrepp försvinna. Problemet var dock att bland Trumps övergrepp fanns även knappt tonåringar, immigrantbarn som ingick i hans modellstall. Hoten från att bli avslöjad som pedofil har Trumps hejdukar skrämt iväg och bland annat ”Jane Doe” har dragit tillbaka sin anmälning i sista stund. LINK

Medan dussintals män i maktposition har förlorat sina jobb pga sexuella övergrepp, i kölvattnet av Harvey Weinstein-skandalen, har några av dem som anklagar Trump sagt att de är frustrerade över att Trumps övergrepp på dem inte har haft samma effekt på presidenten. Han tycks kunna göra vad som helst och ändå gå fri. LINK

Cassandra Searles, Miss Washington 2013, skrev på Facebook i juni 2016 till sina modellkollegor: ”Vi minns då vi var tvungna att göra våra framträdanden på scenen, då den här killen behandlade oss som boskap och fick oss att göra det igen och igen eftersom vi inte ”Tittade honom inte i ögonen?” Kommer du också ihåg när han fortsatte med att få oss att ställa oss i led så att han kunde titta närmare på sin egendom? Åh glömde jag att nämna att killen kommer att kandidera för att bli nästa president i USA. Jag älskar idén om att ha en kvinnohatare som president.”

Hon lade till i en kommentar, enligt Rolling Stone: ”Han [Trump] vill förmodligen inte att jag avslöjar historien från den tiden, han grabbade hela tiden min röv och bjöd mig till sitt hotellrum.”


Dokumentären ”Spion i extremhögern” visar upp president Donald Trump som ledare för en framväxande vit maktrörelse med nazistiska drag och kvinnofientliga krav. De kallar sig ”alt right” (alternativhögern) och har tagit den i subkulturer populära karikatyren Pepe the Frog som sin symbol.


När då Trump Twittrar med sin typiska hårkalufs på Pepe the Frog framför det amerikanska stjärnbaneret så är det en tydlig hälsning till alt-right att ”ja, jag är med er”.The Handmaids Tale /”Tjänarinnans berättelse” går i linje med ”Du sköna nya värld” (Aldous Huxley) och 1984 (George Orwell) som också skildrar en dystopisk framtid där demokrati och frihet har ersatts av en gräslig diktatur.

”Tjänarinnans berättelse” är en plågsam TV-serie att följa. Bestraffningarna för någons påstådda överträdelse av lagarna liknar islamska sharialagstiftningen där man avlägsnar ögon, öron, hugger av leder och även stenar eller dränker olydiga.

Systemet refererar också till bibelns gestalter där kvinnorna nyttjas som tjänarinnor, i ”Tjänarinnans berättelse” avhumaniserade med prefixet ”Off” och tilldelade ett namn som komponerats av den manliga ägarens namn. Huvudrollskaraktären kallas Offred då hennes befälhavare heter Fred.

Steve Bannon och Donald Trump (Hürriyet Daily News)

Den kvinnofientlighet som demonstrerats av såväl Trump som alt-right rörelsen ger nästintill traumatiska bilder av en möjlig framtid där sådana krafter lyckas lägga USA under diktatur. Steve Bannon, Trumps kampanjgeneral och en av rörelsens ledare som säger sig ligga bakom Trumps valseger, verkar nu i England, Europa och även i Sverige (altNorden).

Att Trump påstår sig ha svårt att definiera alt-right eller säger sig inte vara styrda av dem faller platt med hans egna twitterkommentarer.

Liksom Hitler har Trump lockat fram de mörkaste, farligaste och mest odemokratiska krafterna i samhället.

Hatet mot frigjorda kvinnor är uppenbart också inom den svenska extremhögern och ovan följer några citat från framstående politiker inom SverigeDemokraterna.

Börje Peratt

Recension i AB Karolina Fjellborg, ”The handmaid’s tale” – en fulländad dystoptisk mardrömshistoria

Recension SVT Kim Veerabuthroo Nordberg, Handmaid’s Tale säsong två – nu ännu mörkare

Recension TV-dags, Äntligen SVT-premiär för förtäckta Trump-dramat The Handmaid’s Tale [Tja det är knappast förtäckt. Trump var inte på tapeten då boken skrevs]

Recension Humanism & Kunskap, Kersti Wistrand, Spion i extremhögern – Dokument utifrån

Sydsvenskan, Michael Tapper: Med dold kamera i alt-right-rörelsens innersta krets