Etiketter

, , , , ,

Buck Brannaman Pinterest.jpg

Jag såg filmen ”Buck” ikväll på TCM och det slog mig att denne man denne hästviskare Buck Brannaman från Sheridan, Wyoming, har många likheter med hundviskaren Cesar Millan, känd TV-personlighet som fostrar hundar i TV och som blivit guru inte bara när det gäller hundar utan livsstil och filosofi.

Buck sade något i stil med att man ska vara varsam med de djur man har att ta hand om dock med bestämdhet i sina tecken och sitt handhavande.

Jag som själv ridit i min ungdom fick mig en rejäl tankeställare när han fyllde på med att ridning handlar om 90% psykologi och 10 % fysik. När det för många är precis tvärtom. Det handlar inte om att skrämma hästen till lydnad utan om att varsamt visa vad man vill och då få hästen att följa detta.

När man ser hur han samagerar med den häst han ska fostra så blir det magiskt och när han sätter sig på hästen är de ett. Inte häst och ryttare utan ett samspelt ekipage.

Hästen ska vara i balans. Det ska vara en mjukhet, en känsla. Det finns inget rum för tyngd.

Buck Brannaman försöker att sätta ord på uppvisningen han just gett de tolv ryttarna. Han försöker att förklara varför och hur en så pass stor häst kan både samla sig och bära sig med den största självklarhet och lätthet, bara den får möjligheten

– Du måste veta var hästens fyra ben är och vad de gör hela tiden. Om du inte vet när vart och ett av hästens ben sätts i marken, hur ska du då kunna be den att göra övningen i rätt ögonblick?

Buck är mer än en hästkarl han är en legend med hjältestatus. Han reser runt i USA för att hålla kurs och har hjälpt missförstådda hästar och människor i fler än 30 stater.

Hans mentor var Ray Hunt, föregångsperson inom natural horsemanship. Men innan han mötte Ray var han en kuvad pojke med en våldsam far, något som ledde till att han och brodern togs från fadern och placerades hos en familj som blev pojkarnas räddning. Senare i livet har han använt sina erfarenheter från barndomen, i träningen av problemhästar, där han kan känna igen samma fruktan och fiendskap han själv hade som pojk.

Brannamans menar att hästen är en spegelbild av sin ägare och om ägaren är osäker så avspeglar det sig i hästen. Han säger att det inte finns plats för ilska eller undertryckta känslor i vårt umgänge med hästar.

Filmen ”Buck” handlar om tålmodighet och medkänsla för hästar och kan lära oss mycket om oss själva och om livet.

Buck var Robert Redfords vägledare under inspelningen av ”Mannen som kunde tala med hästar”, The Horse Whisperer (1998) IMDb

Om Buck Brannaman på hans hemsida: www.brannaman.com  

Börje Peratt