Etiketter

, ,

Dokument inifrån: Att rädda ett barn 2020: Åttaårige Elias är spårlöst försvunnen. Hans skolbänk har stått tom i flera veckor. Samtidigt får journalisten Bo-Göran Bodin två tips som berättar helt skilda historier om vad som hänt pojken. Är han räddad eller kidnappad? Foto: SVT

TEXT BÖRJE PERATT
Pressbilder med tillstånd från SVT
Publicerad på Humanism & kunskap Länk

Såg igår alla tre delar av SVT- dokumentären ”Att rädda ett barn” som visas på SVT play fram till 30 nov 2010. Vad var det egentligen som hände?

… En undersökande dokumentärserie om ett fall som upprört 100 000-tals på Youtube och Facebook, men som ingen journalist vågat berätta om

På ena sidan står en kvinna som i tingsrätten förlorat vårdnaden om sitt barn men som inte accepterat myndigheternas beslut efter att modern under flera år hade anklagat pappan för att ha utsatt sonen för misshandel och sexuella övergrepp. Fem förundersökningar och flera utredningar av socialtjänsten kom fram till att mammans beskyllningar var grundlösa och istället framträdde bilden av en kvinna som manipulerade sin son på ett otillbörligt sätt och i praktiken utsatte honom för psykisk och social misshandel.
Detta påminner om en liknade historia i Dr Phil där mamman gjort likadant och avslöjats av Dr Phil. [1]

Mamman hade i det aktuella svenska fallet efter beslutet om förlorad vårdnad först gått till organisationen Atsub för att få hjälp att skapa positiv uppmärksamhet för att återfå vårdnaden om sitt barn. Där hade hon inte upplevt sig få detta stöd och då vänt sig till en annan förening, BRY. Där fick hon fullständig tilltro till en historia som utmålar exmannen som pedofil och våldsman. På den andra sidan således pappan som efter flera utredningar fått vårdnaden om detta barn men nu såg sig uthängd i sociala medier som pedofil.

I tre delar får vi följa hur journalisten Bo-Göran Bodin tar sig an detta känsliga fall för att bringa klarhet. Föreningen BRY som engagerat sig mangrant på mammans sida med Agneta Bravélius, BRYs grundare, i täten och hennes nätverk. I ledarkvartetten  en pensionerad polis Monica Dahlström-Lannes, utmålad som kontroversiell

Monica Dahlström-Lannes var engagerad för barns rättigheter redan på 70-talet. Nu har hon gett sig djupt in i en konflikt mellan en pappa som fått vårdnaden om sin son och en mamma som inte accepterat myndigheternas beslut och rymt med barnet. Foto: Lars Granstrand, Lars Widegren./Svt

sexualbrottsutredare i ett antal uppmärksammade fall av påstådd incest och pedofili, en advokat som inte satt sig in i fakta men som hävdar att myndigheterna konspirerat i ”ond tro” och en äldre psykoterapeut som i förväg utan utredning dömt pappan som psykopat och pedofil men som visar det sig fullständigt har duperats av mamman, förälskat sig och betalat 250 000 kronor till henne vilket möjliggjorde hennes flykt. Han åtalades också för detta men frikändes i brist på bevis.

Den samstämmiga berättelsen från denna fyrklöver tycks från början trovärdig och faktagrundad men ganska snart står det klart att ingen av dem har satt sig in i fallet, läst utredningarna eller ens träffat pappan som de angriper.

Nätverket från BRY utanför Rådhuset demonstrerar till stöd för mamman med anklagelser som visar sig sakna grund.
Foto: Lars Granstrand/SVT

Kampanjen mot pappan tycks helt och hållet basera sig på mammans förmåga att dupera. Med hjälp av Facebook och ett utbrett nätverk lyckas BRYs generalsekreterare Agneta Bravélius bygga upp en masshysteri med enligt henne 100 tusentals följare som spyr sin ilska mot pappan. Ett gäng bloggare slår också följe i häxjakten. Bravélius nätverk når in i riksdagen och i stadshuset där främst moderata kvinnliga politiker inte bara öppnar dörrarna utan en moderat kommunalpolitiker, Eva Solberg, deltar till och med i planeringen av det som i domen kom att rubriceras som ”egenmäktighet med barn, grovt brott – och för grovt förtal.”

Eva Solberg (M) Fullmäktigeledamot Stockholm Foto SVT

Bilden av Bravelius nätverk växer och förutom högt uppsatta politiker visar det sig att Bravelius inte drar sig för att sprida bisarra lögner och att hela spektaklet tycks gå ut på att bygga upp hennes egen (?narcissistiska/neurotiska?) persona och föreningens intäkter via bidrag från alla följare.

En kvinnlig läkare är också indragen i konspirationen mot pappan och hon vittnar uppenbarligen falskt till förmån för mamman och utger sig för att slumpmässigt ha fått barnet som patient men det visar sig att hon i flera år har ingått i kretsen kring Bry och utfört en (påhittad) diagnos på uppdrag av Bravelius. Trots det som från början tycktes vara allvarliga anklagelser från läkaren så dömer tingsrätten återigen till pappans fördel.

Avslöjande om läkarens sannolika mened kommer senare då filmmakaren upptäcker inspelade scener som visar på ett nära förhållande mellan Bravelius och läkaren. Filmmakaren följer upp detta spår med att på Facebook finna mängder av kommentarer och gillande flera år tillbaka i tiden som vittnar om långvarig och nära samverkan mellan läkaren och nätverket kring Bry.

Mamman har nu överklagat domen. Om det går vidare skulle samtliga i kretsen kring henne kunna anmälas för mened och grovt förtal.

Som ordförande i atsub, Birgitta Holmberg, formulerar det:

En mamma som idag sett dessa sidor, vilken panik får man inte om man skulle gå till polisen. Detta kommer att skada så många barn.

Utfallet av detta ärende, Bravelius och Brys agerande är en katastrof för barn som verkligen har drabbats av övergrepp. Skammens rodnad lägrar sig över alla inblandade i övergreppen på pappan och hans son.

Börje Peratt
Filmmakare & journalist

Länk
Dr Phil