Etiketter

, , , , ,

Horace Engdahl, på väg från det sammanträde som uteslöt Danius och Frostenson. Foto: TT

Att Katarina Frostenson bör uteslutas ur akademien är ett nödvändigt ont. Att Sara Danius sparkades ut var ett bevis för Horace Engdahls maktfullkomlighet och hur illa det ligger till inom akademien.

Många känner nog empati för Frostenson och utan djupare kunskap om det äktenskap hon lever i så måste insikterna om Jean Claude Arnault, kulturprofilens omfattande svek inte bara mot akademien utan också mot henne vara förkrossande. Må hon nu hämta sig. Ibland är det värsta som händer det bästa som kan hända.

Men det radikala och mest konstruktiva hade varit att kicka Horace Engdahl. Han är den ledamot i Svenska Akademien som visat störst missnöje med den avgående ständiga sekreteraren Sara Danius. På torsdagskvällen kommenterade han Danius avhopp i SVT:s Opinion live.

Behövdes något alldeles radikalt

Engdahl har som tidigare ständig sekreterare både introducerat upphöjt och blundat för kulturprofilens omfattande snedtramp. Det står alltmer klart att Engdahl saknar kommunikationsförmåga och framträder som en obildad Trumpfigur i konfliktsituationer. Inte konstigt att närstående är livrädda för honom.

Känslan är att Sara Danius har starkt stöd både av kultursverige och svenska folket. När Svenska Akademien ska försöka resa sig ur askan hade Sara Danius möjligen varit den Fågel Fenix som skulle kunna lyfta institutionen. Det behövs en ledare av hennes integritet och moral.

Det är för många som sitter fast i syltburken nu.

Börje Peratt

Tidigare artiklar: