Etiketter

, , , ,

Fredrik Lindström, Sara Danius, Fredrik Skavlan, Dirigenten Klaus Mäkelä, Prinsessan Märtha Louise

Fredagskvällens Skavlan i SVT 29 mars 2019 var kanske ett trendbrott. SVT Play

Fredrik Skavlan fick besök av Sara Danius, som gav sin bild av Svenska Akademiens krisår, norska prinsessan Märtha Louise, som berättar om sitt projekt om schamanism, komikern och författaren Fredrik Lindström, samt finske dirigentfenomenet Klaus Mäkelä. På scenen Miriam Bryant.

Den spännande mixen av deltagare gjorde innehållet högintressant.

Sara Danius var först ut och fick berätta om vad som hände då ledande män på Svenska Akademien (läs Horace Engdahl) ansåg att man förlorat förtroendet för den ständiga sekreteraren Sara Danius i samband med att hon initierat en advokatundersökning om kulturprofilaffären.  Jag har tidigare skrivit en artikel om detta: Svenska Akademien i ändlöst fall.

Danius berättade också om de trevliga stunderna på akademien. Publiken gav stående ovationer då Sara Danius lät sitt skånska Alter ego ”Gittan” framträda. Skavlan frågade också om det traditionella porträttet av henne men eftersom det inte blev av har Danius ett annat förslag till Svenska Akademien, en skulptur av en hand. Skavlan mjölkade fram att den inte var knuten och inte öppen utan möjligen med ett rakt långfinger. Den skulle inte bara ha Sara Danius namnbricka utan tillägnas alla kvinnor som drabbats av konflikten på Svenska Akademien.

Det var fascinerande att höra hur Märtha Louise (änglaprinsessan) fann en shaman men kanske än mer hur samspelet med Fredrik Lindström gav ett flow av tankar och reflektioner. Han utger sig för att vara ateist men erkände att då han flög var han inte lika säker. Antihumanisterna måste ha satt vinet i vrångstrupen av Lindströms kommentar om att vi mestadels reagerar på känslor. De som gärna vill framstå som förnuftiga och logiskt resonerande. Lindströms repliker och snabba hjärna var mycket underhållande. Liksom djupet och allvaret i det som Märtha Louise och Durek förmedlade.

Shamanen Durek avfärdade ett rationellt förhållande till verkligheten men antydde samtidigt att det i princip var meningslöst att försöka turnera i Sverige (där antihumanisterna och nyateisterna har ett starkt fäste) varför man nu istället gjorde det i Danmark och Norge.

Sedan fick vi ta del av den unga finske dirigenten Klaus Mäkeläs historia och hans väldigt exklusiva och noga val av dirigentpinne.

Tack för en givande kväll med Skavlan och hans gäster.

Börje Peratt