Etiketter

, , ,


Vi som följt Homeland satt undrande inför det avslutande tolfte avsnittet av säsong 6.
Undrande över hur det skulle gå med den tillträdande presidenten Elizabeth Keane (Elizabeth Marvel) och CIA-agenten Carrie (Claire Danes), huvudrollens alltmer splittrade åtagande och kampen för att återfå sin dotter från myndigheters omhändertagande, gamla bundisar som sviker eller som hon inte längre förmår lita på såsom Saul (Mandy Patinkin), och förtroendet för den demokratiska statens förmåga gentemot det undergrävande förrädiska hotet inifrån.

Den ena vännen/hjälten efter den andre har avlivats så vad återstår. Den svårt traumatiserade nära vännen och kärleken Peter (Rupert Friend) som hjärnskadad och fysiskt handikappad efter tortyr fortfarande kan ta kål på fientliga elitsoldater.

Konspirationen mot den tillträdande presidenten utmynnar i en mordkomplott men där Carrie genom en bundis som visat sig vara förrädare, trots det får sådan information från denne förrädare att hon kan avstyra den tillträdande presidentens bil från att lämna hotellet och undvika att åka rakt in i en dödsfälla.

Kända teman, kända jakter blir som nya pga av de invecklade och motsägelsefulla motiven och handlingarna. Den tillträdande kvinnliga presidenten genomgår sådana hemskheter att hon sluter sig inom sitt eget skal och ser fiender över allt. Den klassiska maktens paranoida lösningar som drabbat inte bara Stalin utan en lång rad andra despoter, nu senast Erdogan i Turkiet.

Carrie hänvisar också till att ”vi är inte som Stalin”. Men det hela slutar med att den tillträdande presidenten installeras och då vidtar hon just dessa stalinistiska arresteringar som resulterar i att Carries löften till säkerhetsfolket sviks och ”Gulag” väntar. Carrie vandrar ut till en möjlig ny samvaro med sitt fråntagna barn och den nya presidenten sitter inlåst i sitt ovala skyddsrum avstängd från folk och opålitlig omgivning.

Ja det är en cliffhanger som till en del kan ses som att det räcker inte med kvinnligt ledarskap för att lösa världens problem.

Fortsättning följer och tråden måste handla om huruvida Carrie kan upprätthålla sin patriotism och rädda USA och samtidigt förmå den kvinnliga presidenten att ändra sin politik eller om en eventuell katastrof är låst till presidentens rigida karaktär. Kommer den förrädiska bundisen att få rätt. Hon är inte amerikansk, dvs för frihet och rättvisa och därmed var det rätt att med djävulusiska propagandametoder, förrädiska manövrer och komplotter riktade mot hennes liv försöka få bort henne. Ja det är ett machiavelliskt drama om människans förmåga att klara intriger och konflikter som uppstår inte minst maktkamper kring ledande av stater.

TV-serien bygger på Gideon Raffs israeliska serie Hatufim (också känd som Prisoners of War) vilket kan förklara en viss tyngdpunkt på konflikt mellan bundisar av mellanöstern-härkomst.

Presidentens son som dog i strid måste ju få upprättelse. Det är en tråd.

Jag ser fram emot fortsättningen åtminstone dess första avsnitt. Många serier tenderar att inte hålla hela vägen ut. Seriens kontrakt har förnyats för en sjunde och åttonde säsong, där den åttonde säsongen planeras att bli seriens avslutning.

Om jag ska tillåta mig att vara konspiratorisk så kan man se handlingen som riktad mot Hillary Clinton. Titta så här kunde det ha gått om hon fått tillträda! Så då kommer hon att försvinna och in kliver Trump. Nja det senare var på skämt … men f-n, verkligheten kan överträffa dikten och då får vi kärnvapenkrig och Homeland blir aldrig klart. I min optimism så vänder den kvinnliga presidenten skutan.

Börje Peratt