Etiketter

, ,

Viggo Mortensen i rollen som Ben. Regi: Matt Ross, Director of photography Stéphane Fontaine

Den Oscarsnominerade filmen Captain Fantastic med Viggo Mortensen i huvudrollen är en annorlunda och överraskande film som tar tag i våra djupaste existentiella frågor om rätten att leva sitt liv fullt ut på det sätt man själv kommit fram till. Den utmanar det moderna samhällets alla föreställningar om lycka, barnuppfostran, kunskapsbildning och framgång.

I skogarna i nordvästra Stillahavsområdet tvingas en far som ägnar sig åt att uppfostra sina sex barn med en rigorös fysisk och intellektuell utbildning, att lämna sitt paradis och komma ut i världen för att utmana sin idé om vad det innebär att vara förälder. (Logline IMDb)

SVTplay presenterar den så här: En dramakomedi om hippien och familjefadern Ben som lever utanför samhället i en skog i staten Washington, bortom elektricitet och annan civilisation. Där uppfosrtar han sina sex barn till att bli starka, bildade och självständiga individer. Hans fru Leslie är inlagd på sjukhus sedan en tid och när hon plötsligt dör så måste Ben och barnen resa till hennes släktingar i New Mexico där begravningen ska äga rum. I mötet med Leslies familj tvingas Ben försvara och utvärdera det sätt han valt att leva på, både inför sina barn och sig själv. Regi: Matt Ross. I rollerna: Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler, Annalise Basso, Nicholas Hamilton, Kathryn Hahn m.fl.

På Imdb kan också tittare lämna sin egen review och en veloskiw inleder sin så här: ”Mot det vackra Stilla havets nordvästra panorama är Captain Fantastic lätt en av de mest nyanserade filmerna som har kommit till mainstream-biograferna under de senaste åren. Huvudplotten tar upp kampen när alla har de bästa avsikterna men inte samma värderingar. Dessutom ger filmen ärliga och okomplicerade kommentarer om kontroversiella frågor i dagens samhälle som ofta är tabu i media såsom psykisk sjukdom, hyckleriet av barns exponering för våld och sex, religion och bristerna i det amerikanska utbildningssystemet. Detta låter tungt och obekvämt men dessa frågor är parallella på ett sådant sätt att delar av filmen fick oss att gråta; till att skratta. Regissör Matt Ross säger att projektet startade som en överdriven utforskning av de svåra val som måste göras när det gäller att uppfostra barn i dagens samhälle.”

Pappa Bens inspiratör är ”den moderna lingvistikens fader” Noam Chomsky och vid ett kritisk tillfälle citerar Ben honom med orden:

“Om du antar att det inte finns något hopp, garanterar du att det inte finns något hopp. Om du antar att det finns en instinkt för frihet, att det finns möjligheter att förändra saker, då finns det en chans att du kan bidra till att göra världen bättre.” (Noam Chomsky)

Börje Peratt