Etiketter

, , , ,

Skådespelaren Robert Gustafsson tackar nej till huvudrollen och hoppar av filmatiseringen av Filip Hammar och Fredrik Wikingssons bok ”Tårtgeneralen”.

”Då filmmanus inte nått upp till en tillfredställande nivå har Robert Gustafsson nu valt att tacka nej till produktionen och till att gestalta huvudrollen som ‘Hasse P'”, skriver hans manager i ett pressmeddelande.

Året var 1984. Köping hade utsetts till Sveriges tråkigaste stad av Jan Guillou i programmet ”Rekordmagazinet”, och Hasse P vill motbevisa ”Stockholmsjävlarna” genom att bygga världens längsta smörgåstårta och sätta Köping på kartan. Målet var att få in smörgåstårtan i Guinness rekordbok.

(Kommentar: Stockholmsdjävlar? Guillou är från Södertälje och enligt Guillou inte en lika tråkig stad som Köping.)

I samband med att det blev känt att boken skulle bli film, meddelade Svenska Filminstitutet att man sköt till åtta miljoner kronor i produktionsstöd.

(Kommentar: ???)

Bröd och skådespel åt folket! Redan på romartiden fungerade det. Nonsensunderhållning i kombination med något att äta för att folket ska hålla sig lugna och inte protestera.

Jag kan i och för sig se att här fick medborgarna något att förena sig kring och vad stolta en del måste ha blivit över en lång smörgåstårta och vad mindre tråkigt det blev.

På sätt och vis hedrar det Gustavsson från att avstå projektet men Filminstitutet? Produktionsstöd? Ja herre min je ..

Börje Peratt