Etiketter

, ,

1947 var Dalton Trumbo Hollywoods mest efterfrågade manusförfattare, tills han och andra artister fängslades och svartlistades för sina politiska övertygelser vilket kastade ut dem i arbetslöshet och utanförskap.

Filmen Trumbo från 2015 IMDb nominerades till en Oscar och har mottagit 8 andra vinster och fått ett stort antal nomineringar.

Director: Jay Roach

Writers: John McNamara, Bruce Cook (book)

Dalton Trumbo tillsammans med hustrun Cleo under ett förhör om ”oamerikansk verksamhet”, 1947. Bakom Trumbo sitter Bertolt Brecht. Public Domain

Dalton Trumbo var en av Hollywoods mest respekterade filmmanusförfattare innan han föll offer för den antikommunistiska hetskampanjen som pågick i efterkrigstidens USA. Trumbo, som varit medlem i USA:s kommunistiska parti sedan 1943, kallades till kongressen för att vittna inför det amerikanska representanthusets utskott mot ”oamerikansk verksamhet”, HUAC, 1947. Han vägrade dock samarbeta, varför han dömdes för kongresstrots, sattes i fängelse och svartlistades som en av Hollywood Ten.

Trots att Trumbo var svartlistad fortsatte han att verka under olika pseudonymer. 1953 tilldelades Trumbo en Oscar för Prinsessa på vift; priset togs emot av en kollega till honom, Ian McLellan Hunter. Under namnet Robert Rich belönades han 1956 med ännu en Oscar för Gitano – den obesegrade. Först 1960, med filmerna Exodus och Spartacus, kunde han åter arbeta under sitt riktiga namn.

Filmen Trumbo är en uppgörelse med hur en populistisk rörelse kan åsidosätta mänskliga fri- och rättigheter. Och ett citat i filmen gör gällande att om en enda av dessa fri- och rättigheter kränks så kränks alla. LÄNK

KOMMENTAR:
Filmen tar inte direkt upp McCarthyism som var grogrunden till förföljelserna och som i praktiken kränkte den amerikanska konstitutionen och särskilt 5:e-8:e tilläggen från 1791.
Ett kuriosum i detta sammanhang är att Donald Trump hade som president en ambition att åsidosätta Tjugoandra tillägget (1951) som förbjuder en sittande president att omväljas mer än en gång: ”ingen person får väljas till tjänsten som president mer än två gånger”. Trumps ambition var att vinna 2020 och sedan även då vinna 2024. Historien avbröt detta och hans agerande torde som helhet överträffa dikten. Trump företrädde också den högerextrema falangen som propagerade för att hans motståndare var kommunister.

Börje Peratt