Etiketter

, , , ,

Långfilmen Denial här med 40 sek urklipp, en scen om yttrandefrihet. Klicka på bilden för subtitlad version. Längre ned original från Youtube

Filmen DENIAL (Förnekelsen) ”true story” med Rachel Weisz i rollen som historikern Deborah Lipstadt som stäms av Förintelseförnekaren David Irving spelad av Timothy Spall, då hon i bokform beskrivit honom och hans ”historieforskning” nedsättande och enligt Irving kränkande.

Baserad på Deborah Lipstadt‘s 2005 bok History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier. (Historia inför rätta: Min dag i domstol med en förintelseförnekare.)

Deborah Lipstadt är en amerikansk professor som studerat Hitlers förintelse av judar under Andra världskriget (1940-45) och förnekare av detta särskilt då David Irving. Under en föreläsning inför studenter störs Lipstadt av David Irving som kallar sig historiker med fokus på försvar av Nazityskland. Han lämnar in en stämning i Storbritannien mot Lipstadt och hennes utgivare för att ha förklarat honom som förnekare av förintelsen i sina böcker. Eftersom bevisbördan i sådana förseelser i UK ligger hos den anklagade måste Lipstadt och hennes juridiska team, ledd av advokaten Anthony Julius och advokaten Richard Rampton, bevisa att Irving medvetet ljög om Förintelsen.

När Irving drar Lipstadt inför domstol i London innebär det till skillnad från USA att hon måste bevisa sin oskuld. I USA skulle det vara omvänt vilket då skulle få till följd att Irving skulle tvingas bevisa att Lipstedt kränkt honom. Det hela utvecklas till en kamp för yttrandefrihet. På detta svarar Lipstadt i en presskonferens.

”Somliga människor säger att resultatet av denna rättegång kommer att hota yttrandefriheten. Jag accepterar inte det. Jag attackerar inte yttrandefriheten. Tvärtom, jag har försvarat det mot någon som ville missbruka den. Yttrandefriheten innebär att du kan säga vad du vill. Vad du inte kan göra är att ljuga och förvänta dig att inte hållas ansvarig för det. Inte alla åsikter är lika. Och vissa saker har hänt, precis som vi säger att de gjort. Slaveri hände, Svarta döden (Digerdöden) hände. Jorden är rund, istapparna smälter och Elvis lever inte.”

Denna film, baserad på en verklig händelse, om förintelseförnekare har i flera recensioner lett till uppmaningar om att särskilt förnekare som Nordiska Motståndsrörelsen bör se den. Deborah Lipstadt vägrade tala med sådana förnekare med insikt om att de skulle aldrig påverkas utan istället få ytterligare bränsle för sina förnekelseattacker. Trailern innehåller sådan scen.

Denial hade premiär vid Toronto International Film Festival  11 September 2016.

BAFTA nominerad

IMDb

Börje Peratt