Etiketter

, , , ,

Ett Sveriges Radio program som komiskt nog kallar sig Tankesmedjan vittnar om allt annat än just tankesmedja. Även om man kallar sig satirprogram så gäller en slags lägsta kvalitet för att nå upp till de krav som rör svensk public service.

Idag råkade jag ratta in P3 i bilen och hörde en beskäftig röst kritisera Åkesson för att han ville införa ”visering” för inresa till Sverige och särskilt då kunna avvisa tiggarimmigranter [Romer från Rumänien]. Hon, Tankesmedja-”reporten” jämförde detta ”viseringstvång” med det som drabbade judarna under Andra världskriget. Hon jämför ett helt folk, miljoner människor på flykt undan utrotning med en grupp om kanske 500 individer som lämnar sin by för att resa till ett annat land och där ägna sig åt organiserat tiggeri. Ett tiggeri som även inbegriper trafficking. Och visst denna kriminella verksamhet kräver ett tydligt ställningstagande och ett reglerat agerande. Men i de rumänska romernas fall handlar det om människor som reser till ett annat land för att tigga ihop pengar till sin överlevnad. De flesta reser sedan tillbaka till sin familj och sina barn som de lämnat i Rumänien. För att kanske ett halvår senare göra en ny tiggarresa. Denna sysselsättning strider mot grundläggande arbetsmoral och mot vår syn på att göra rätt för sig. Alltfler svenskar (över 70%) reagerar nu mot det inhumana livssättet.

När det gäller judarna så är det också en prövad och förföljd folkgrupp som under århundraden försökt integrera sig i samhället men som har behandlats illa för sin tro. Och möjligen också förföljts för sin förmåga att verka och nå framgång inom snart sagt alla samhälleliga domäner. Dessa förföljelser av judarna har under andra världskriget resulterat i folkmord.

Att ens jämföra dessa olika tragedier och likställa dem är tecken på allt annat än tankesmedja. Döp i så fall om programmet till något som korresponderar mot det svagsinta innehållet.

/BP