Etiketter

, , , ,

Man kan se katolicismens prästerskap och Vatikanen som ytterligheten av cynismens profitörer där brist på insyn och kontroll gjorde att det också blev pedofilernas paradis.

Gårdagens TV dokumentär som sändes i SVT var omskakande på ett mycket obehagligt sätt.
”Den största synden” en amerikansk dokumentär från 2013 avslöjar Vatikanens månghundraåriga utnyttjande av barn och döljande av prästerskapets mycket utbredda pedofili. Den stora synden i detta är att man varit medveten om problemet och hellre skyddat prästen än alla de kränkta och för livet skadade barnen.

”Fader Murphy var en karismatisk präst i en katolsk skola för döva barn i mellanvästern. Men bakom skolans dörrar var han ett monster. Fler än 200 döva pojkar blev sexuellt utnyttjade. Oscarvinnaren Alex Gibney följer spåren från Murphy ända upp till den katolska kyrkans högsta ledning.”

Eftersom pedofilin inom katolska kyrkan, framstår som en etablerad och näst intill accepterad funktion av prästerskapet, över hela världen och på alla nivåer av Vatikanstatens hierarki, kan man inte tycka annat än att detta måste innebära dödsstöten för den katolska kyrkan.

Men så ser man i dokumentären hur en husa till Murphy skyddar honom mot en av dem som nu som vuxen söker upprättelse. Då förstår man att mängden kvinnor och män som försvarar pedofilprästerna bidrar till att upprätthålla systemet. De barn som utnyttjats betraktas som offerlamm för guds utsände. En god katolik ska inte klaga om man kränkts av en präst. Det är den uppretade husans budskap.

En kardinal som intervjuas får frågan varför han inget gjorde för de barn som han visste skändades varje natt av Muthpy. Kardinalen svarar.

Du vet jag har så lite tid…

Javisst får man kväljningskänslor. Jag som älskat att gå in i kyrkor särskilt kring medelhavet. Det är slut med det. Jag kan inte göra det utan stanken av övergrepp i guds namn.

Vedervärdigt!

BP

SR Präst misstänks för 20 år av sexövergrepp

Annonser